fbpx
Страхът

Страхът

Ако някой приятел се пошегува с вас и ви изплаши – не трябва да му се сърдите.
Всъщност ви прави доста добро. Има специално усещане, което тялото изпитва, когато сте подложени на страх.
Ще ви дадем няколко причини, които да ви накарат да очаквате с нетърпение следващият път в който ще бъдете изплашени.

1. Подберете си битките.
Адреналина е известен, като хормон на „бий се или бягай“ и ви помага да прецените дали да проведете битката с двуметровото чудовище пред вас. От друга страна пък бягането също е полезно за здравето.
2. Говорейки за адреналин.
Отговора на стреса стартира от мозъка. Амигдала разпознава опасността и задвижва хипоталамуса, който от своя страна сигнализира на цялото тяло. Надбъбречните жлези започват да изпускат адреналин в обилни количества.
В периодите при прилив на адреналин получаваме психологически отговор, когато мозъкът регистрира, че сме в опасност. За този период получаваме засилени скорост и сила. За това може би следващия път, когато вдигате тежести, гледайки се в огледалото можете да опитате да викнете Дама Пика или Кървавата Мери – ще помогнат драстично на тренировката ви.

3.Норепинефрин
Това е още един хормон, който се произвежда от надбъбречните жлези. Работата му е проста – да ни държи ума фокусиран, вместо да изпадаме в паника.
Целият този приток на кръв към най-важният орган трябва да бъде правилно използван. Норепинефрина върши точно това и помага за бистрата мисъл по време на стрес и поради тази причина се използва в много антидепресанти.
норепинефрин

4. Кортизол
Третият хормон е натоварен със задачата да управлява функциите на тялото, когато изпитваме страх. Балансира телесните течности и функции, изостря необходимите от тях за оцеляване, до като контролира другите, които не са непосредствено важни.
Естествено трябва да има баланс във всичко. Прекалено високото количество кортизол води до качване на теглото. Дългосрочния стрес и високите нива на кортизол отслабват имунната система, отразяват се на либидото, водят до промени в кръвното и в по-критични случаи може да доведе до сърдечен удар. Което ни връща на първата точка.