fbpx
Тренировка vs Добрият сън

Тренировка vs Добрият сън

Тренировката не е най-добрият избор за всяка ситуация. Загубата на сън, заради тренировка не е добър подход. Без да обръщаме внимание на естествените нужди на собственото си тяло ще се задейства режим умора и може да се появи период на качване на тегло.

От друга страна, добрият сън действително може да подобри ефективността във фитнеса. През 2011 проучване, проведено от изследователи в Станфордския университет установили, че когато членовете баскетболен отбор получиха допълнителни два часа сън на нощ в продължение на няколко месеца, представянето им на терен се подобрило: увеличаване на скоростта им с 5% и наказателни удара с 9%. И друго проучване на отбор по тенис за жени показва, че когато те са имали повече часове сън на нощ за около пет седмици скоростта им се подобрила значително.
Освен това изследвания показват, че тренировките също могат да помогнат да спите по-добре и по-дълго в дългосрочен план. От изследване извършено през 2013 става ясно, че хората, които правят 30-минутни тренировки три до четири пъти седмично (на колело или пъткеа) в късния следобед на 16 седмици спят около 45 минути по-дълго вечер и се будят по-малко от тези, които не го направят. Но тези резултати не се появили преди края на първите 4 месеца. На средата на проучването – 2 месец – изследващите не са забелязали никаква промяна при тези, които спят повече и тези, които спят по-малко. Наблюдавала се тенденцията спящите по-малко обаче и да тренират по-малко.

Има връзка между телесната температура и будността, температурата на тялото ни има собствен ритъм. Най-добре е да се тренира към края на деня, най-вече към късен следобед ( 16:00-19:00 ) и не в рамките на три часа преди лягане. Интензивно кардио и силови тренировки могат да доведат не само до болки в мускулите , но също така да покачат адреналина , който ще повлияе на хормоните, отговарящи за дълбокия здравословен сън.

И все пак няма нужда да се отказвате от спортния дух. Могат да бъдат правени упражнения и в по-късните часове при две условия. Първо : ако въпреки упражненията все още получавате седем и половина до девет часа сън на нощ . Второ : дадете на тялото си време за събуждане. Важно е да се загрява в продължение на 15 минути преди тренировка , защото се натрупва напрежение в дисковете в гръбначния мозък и трябва да се разсее. Това може да доведе до сериозни наранявания и болки.