fbpx

Ядките

Наричат ядките супер храна заради високото съдържание на здравословни мазнини и многобройните ползи за здравето. Консумирайте всякакви ядки, но основно сурови – бадеми, лешници, шам фъстък, обикновени фъстъци, но ако искате да стабилизирате организма си, Ви предлагам да научите защо орехите трябва да бъдат част от хранителния Ви режим всеки ден.
орехи, заболявания
Кои са полезните вещества в орехите?
Орехите съдържат толкова много и различни витамини и минерали, че дори една шепа от тях са достатъчни, за да Ви заситят до следващото основно хранене за деня. Някои от най-важните хранителни вещества, открити в орехите, са:
омега-3 мастни киселини
полиненаситени мазнини
феноли
витамин Е
антиоксиданти
Как орехите подобряват здравето?
Ето какви ще са ползите за здравето Ви, ако хапвате всеки ден по 5 ореха.
По-ниски нива на стрес: Орехите могат да направят чудеса със здравето Ви, ако сте подложени на постоянни стресови ситуации. Тези полезни ядки успокояват по естествен начин реакциите на организма Ви и помагат да преодолеете доста по-лесно и бързо това психическо състояние.
По-стабилно сърце: Орехите доставят на тялото Ви голямо количество антиоксиданти, които са от съществено значение за борбата със свободните радикали, водещи до сърдечни заболявания и дегенерация на сърдечния мускул. Ето защо редовната консумация на орехи може значително да подобри Вашето сърдечно здраве.
Стабилна защита от дегенерация на мозъка: Благодарение на омега-3 мастните киселини в орехите, редовната консумация на тези ядки намаляват значително опасността да развиете болестта на Алцхаймер. Освен това, омега-3 мастните киселини са изключително полезни срещу рак, Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (което се среща основно по-често при момчетата в ранното детство) и депресия.
орехи, заболявания
Намалява холестерола: Резултати от проучване, публикувани в изданието New England Journal of Medicine показват, че хората, които консумират орехи имат по-ниски нива на лошия холестерол, отколкото тези, които не ядат от полезните ядки. Това е още една полза от орехите и за сърцето.
Редуцира теглото: Орехите имат в изобилие полиненаситени мазнини, които са от съществено значение за правилното функциониране на организма. Те предотвратяват запушване на артериите и негативните ефекти от наситените мазнини върху здравето. И още – полиненаситените мазнини в орехите утоляват глада Ви и Ви държат сити дълго време.
Подхранва косата, кожата и ноктите: Не на последно място полиненаситените мазнини и омега-3 мастните киселини са от полза за Вашия външен вид. Тези хранителни вещества могат за укрепване на ноктите, правят косата блестяща, а кожата – по-гладка.
орехи, заболяванияДо 4 часа след първия прием на ядките от 5 ореха, оросяването на крайниците се подобрява, мозъчната функция се ускорява, а щитовидната жлеза се снабдява с необходимото количество йод за доброто й функциониране.
Независимо кои ползи на орехите върху здравето Ви допадат най-много, помнете, че тези ядки трябва да са неразделна част от всекидневното хранене или диетата Ви. Има много начини да им се насладите – като леко хапване между основните хранения, допълнение към салати, в леки десерти и др.
И още нещо – въпреки че са изключително здравословни, орехите са доста калорични ядки. Ето защо е препоръчително да не прекалявате с консумацията им. Помнете, че 5 ореха на ден са достатъчни, за да бъдете в перфектно здраве!