fbpx
Тестостерон-мъжкият полов хормон

Тестостерон-мъжкият полов хормон

При мъжете и жените тестостеронът играе ключова роля в здравето и доброто физическо състояние. Наред със сексуалната активност, включваща регулиране на плодовитостта, либидото и мускулната маса, тестостеронът спомага и за увеличаване на енергията, увеличеното производство на еритроцити и защита против остеопороза.Средно мъжете произвеждат от 40 до 60 пъти повече тестостерон от жените, но жените са по-чувствителни към хормона. Тестостеронът е стероиден хормон от групата на половите хормони. При бозайниците хормонът се секретира основно от тестисите на мъжките и от яйчниците при женските, въпреки че малки количества се секретират и от надбъбречните жлези. Наличието му в човешкия организъм определя мъжките плови белези като загрубяване на гласа, окосмяването по лицето и половите органи, натрупването на мускулна маса. Тестостеронът на възрастен мъж има по-ясно изразено влияние, отколкото при жена, независимо че е еднакво важен и за двата пола. С понижаване количеството на тестостерон се намалява поддържането на следните функции:

– поддържане на мускулната маса и сила

– поддържане на плътността на костите и тяхната сила

– потентността

– мозъчна и физическа енергия

Нивото на тестостерон в човешкото тяло постепенно намалява с възрастта.Хипогонадизъм се наблюдава, когато нивото на свободния тестостерон е по-ниско от долната граница на нормата за млад възрастен организъм. Понижаване количеството на тестостерон в тялото на човек трудно се отчита само по симптомите, които често могат да бъдат доста объркващи. Приемането на допълнителни количества тестостерон във вид на таблетки, крие рискове за здравето. Например доказано е за таблетки, съдържащи естроген и метилтестостерон, приемани от жени, че се повишава риска от рак на гърдата. При мъжете екзогенният тестостерон може да предизвика поява на акне и омазняване на кожата, увеличаване на хематокрита, сънливост предпоставки за поява на рак на простатата и спиране на сперматогенезата, което води до безплодие. Мъжката сила пряко зависи от количеството тестостерон в кръвта. Според нормата, той се изработва по няколко милиграма в денонощието, като това количество е напълно достатъчно за поддържане на жизнената дейност на целия организъм. Без тестостерон нормалната работа на сърдечно-съдовата, нервната, кръвоносната и отделителната система на мъж е немислима. Над 30-годишна възраст нивото на тестостерон намалява с 1-2% за всяка следваща година. В резултат на това, на 50-55 г. мъжете остават само с половината от количеството, което са имали на младини. Тестостеронът определя развитието ни още преди да се родим. Y-хромозомата, която определя мъжкия пол, е отговорна за две основни „зареждания” на организма с тестостерон.

Първото се случва още като зародиш и то определя развитието на мъжки мозък. Т.е., определя вродената състезателност и способността да възприемем триизмерни обекти, които помагат при улавянето на футболна топка,например.Освен всичко останало, тестостеронът укрепва хипоталамуса-онази част от мозъка, която е отговорна за интереса към секса.Хипоталамусът при мъжете е два пъти по-голям, отколкото при жените.Подобно на други стероидни хормони, тестостеронът се синтезира от холестерол.Стероидни са хормоните, които имат четири взаимно свързани пръстена в структурата си.Проучване университета „Бейлор” във Великобритания показва, че нивата на тестостерон са най-високи 48 часа след вдигане на тежести.Като цяло силовите тренировки се свързват с повишени нива на тестостерон.

Александър Толев