Солта-приятел или враг?!
От колко сол се нуждаем?
-1,4 гр. сол на ден са напълно достатъчни.
Стандартната трапезна сол нерядко съдържа несвойствени за солта химикали.Солта,макар и необходима може да е и опасна.В широко разпространената трапезна сол се съдържа до 97,5% натриев хлорид и 2,5 % захар,плюс химикали като йод абсорбвнти.Процесът на исушаването унищожава много от естествените химически структури в натурално образуваната сол.Така наречената трапезна сол ,която е най -широко продавана и се използва в повечето домове,заведения и преработени храни,няма очакваната хранителна стойност.В нея липсват голяма част от ценните минерали,които правят солта полезна за човека.Когато приемаме такава сол,тялото ни не е в състояние да усвои нейните съставки по натурален и здравословен начин.Това може да доведе до възпаления,задържане на вода и високо кръвно налягане.
Хималайската сол е много по- чиста от трапезната.Тя съдържа 84 натурални минерала и елемента,които се намират и в човешкото тяло.
Ползите от консумацията на хималайска сол са много:
– подържа добро ниво на кръвната захар.
-подпомага стабилността на pH баланса в клетките.
-контролира водните нива в тялото.
-повишава способността за абсорбиране на хранителните елементи в храносмилателният тракт.
-ограничава мускулните спазми.
-повишава здравината на костите.
-в комбинация с вода регулира кръвното налягане.
