fbpx
Магнезият – малкото „голямо чудо“

Магнезият – малкото „голямо чудо“

Магнезият е жизненоважен минерал , който служи за поддържането на нормални мускулни и нервни функции. Открит през 1755 г. , той се превръща в едно от най-големите природни богатства , които отговарят за правилното и хармонично функциониране на човешкия организъм .

Магнезият е особено важен за активно спортуващите хора , за тези които извършват физическа дейност по един или друг начин , защото значително количество от него се отделя чрез потенето. Магнезият е изключително нужен при извършването на над 300 ензимни и биохимични реакции в организма , сред които са : синтезирането на белтък , мазнина и нуклеинови киселини ; съкращаването и отпускането на мускулатурата и още много други . Магнезият играе ключова роля при създаването на АТФ ( аденозинтрифосфат ) , което се явява основен енергиен източник за клетките , помага за увеличаването на синтеза на мускулната тъкан. Или по-просто казано: по-голяма и силна мускулатура , което е от основно значение за трениращите ! Ползите от това „природно злато“ далеч не свършват до тук – магнезият спомага за отпускането на мускулите , тяхната гъвкавост и подвижност , както и при премахване на схващания и улеснява преминаването на мускулната треска !

Можете ли да приемете прекалено много магнезий? Да!

Консумацията на магнезий като хранителна добавка и неговото включване в диетата Ви не е показала никакви странични реакции , дори при прием до 400 мг. дневно . Но приема на над 400 мг при някой хора предизвиква диария, тъй като това е естественият начин на тялото да изхвърли ненужното количество вещество.

Понеже всеки един организъм е напълно различен , ежедневните дози също се различават при всеки.

Примерни дози за прием :

  • Мъже на възраст от 19 до 30 години – до 400 мг дневно. При жени в тази възрастова група е до 310 мг на ден.
  • Мъже над 31 години имат нужда от около 420 мг, докато жените на тази възраст имат нужда от около 320 мг дневно. По време на бременност и кърмене жените имат нужда от 310 до 360 мг дневно !
  • Деца : 1-3 годишни – 80 мг , 4-8 годишни – 130 мг , а за деца от 9 до 13 години препоръчителната доза е 240 мг. дневно !

Други ползи от магнезия :

  1. По-добър сън – при недостик на магнезий, хормонът, регулиращ съня (мелатонин), излиза от равновесие, което води до моменти н безсъние. Сънят е критично важен за всеки човек и най-вече за трениращите, тъй като тогава е времето за „магията“ на възстановяването на мускулната тъкан.
  2. Успокоява нервната система – магнезият спомага за регулирането на хормоните на стреса, освен това хормонът, който е отговорен за повишаване на настроението и отпускането на нервната система(серотонин) , е зависим от магнезият.
  3. Здравина на костите – както всички знаем,калцият е много важен елемент за здравината на костите и зъбите, а магнезият е отново директно отговорен за функциите на калция.
  4. Спомага за по-добро хидратиране – магнезият е електролит с основно значение за правилната хидратация на тялото ни.
  5. Подобрява секрецията на инсулин – магнезият играе главна роля и при секрецията на хормона инсулин, който е отговорен за много функции на тялото,включително: регулира количеството мастна тъкан; стимулира мускулите да абсорбират глюкозата в кръвта и така предотвратява болести като диабет и др.

Има много ползи от включването на магнезий вдиетата ви ,а те са именно: предотвратяването на удар; от страняванериска от остеопороза; регулиране на кръвнотоналягане; лечение на диабет, сърдечно-съдовизаболявания; облекчаване на менструалнитеболки и много други. Магнезият може да бъдедобавен от много различни продукти катоплодове, зеленчуци и хранителни добавки .

Александър Карагьозов